Categorieën
Expo Kunstenaar

ORGANISCHE EXPRESSIES EN DOODLE DROMEN: EEN DUOTENTOONSTELLING

De tentoonstelling ‘Organische expressie en doodle dromen’ brengt erg verschillend werk van twee kunstenaars samen, het ene in een meer beschouwelijke vorm, het andere als een uitbundige viering van de creativiteit.  

Jan Duytschaever, een gerenommeerde beeldhouwer en installatiekunstenaar uit Damme, maakt sculpturen met natuurlijke vormen die blijk geven van een evenzeer natuurlijk aanvoelende esthetiek. Zijn objecten in keramiek en polyester, vaak in markante kleuren, die hij graag tot hun recht laat komen in een sobere context, lijken in zichzelf besloten entiteiten. Vandaar dat hij er vaak in een tekst of op een pancarte uitleg bij geeft. Zijn werk situeert zich op het raakvlak van natuur en technologie, waar hij een spanningsveld tot uiting brengt tussen lichaam en geest, ratio en intuïtie. Vanuit zijn bewondering voor de mechaniek en de esthetiek van oude machines, vaak met de hand gemaakt, creëert hij ook machineachtige sculpturen. Daarmee roept hij, naast zijn bewondering, vragen op over de impact van de technologie op de samenleving, en hoever die invloed kan gaan. ‘Er woedt een onrust in mij door die vragen’, zegt hij, en met de verwarrende sfeer die dat werk uitstraalt, probeert hij die over te brengen op de toeschouwer. 

Joke Neyrinck (°82), vrouw van de Vlaamse zanger Augustijn Vermandere, is ook bekend als Jook Doodle. Ze is bekend geworden doordat ze in 2017 haar volledige huis heeft volgedoodled, waarmee ze ook de internationale pers haalde (Metro UK, The Independent, enz…). In 2023 was ze het Belgisch jurylid van de internationale’ Redbull doodleart’-wedstrijd. In januari 2023 verscheen Jook in Iedereen Beroemd (vrt). Zij tekent en schildert doodles op doek. Doodles (in het Nederlands ‘droedels’) zijn losse tekeningen zonder welbepaald doel, die tot stand komen door gedachteloos lijnen op papier te zetten. In een uitbundige overdaad creëert zij er grappige, abstracte, surreële taferelen mee, met figuurtjes die op monstertjes lijken, maar dan in een geheel dat lieflijkheid en schattigheid uitstraalt. Haar spontane creativiteit en opgewekte verbeeldingswereld, die een ware visuele traktatie opleveren, krijgen zodanig kleurrijk en levendig vorm, dat ze de toeschouwer onweerstaanbaar betrekken in hun vrolijkheid.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *