Over ons

De missie van galerij/uitgeverij Artisjok
is om Lier op de kaart te zetten als
Kunststad aan de Nete.
Met veel enthousiasme en bewondering voor

alle kunstvormen gaan we in communicatie
met de maatschappij.
Kunst verbindt. Kunst is voor iedereen.

ARTISJOK organiseert tentoonstellingen, workshops, voordrachten, kunstverkoop, art-events, …

Je kan de galerij en de uitgeverij contacteren via
peter@galerijartisjok.be
of 0496 51 10 64

Het begon allemaal in mei 2018. Nadat Peter Everaert jaren eerder tentoonstellingen had ingericht in dancing La Rocca aan de Antwerpsesteenweg, maakte hij een oude droom waar. Hij begon een galerij in het Hof van Santhoven op de Vismarkt, het gebouw dat leeg stond na de verhuizing van de Academie voor Schone Kunsten naar de Koepoortstraat. Het succes van de tentoonstelling en de vele positieve reacties zetten hem ertoe aan om voort te gaan op de ingezette weg. In 2019 moest hij uitwijken naar de L’Avenirsite aan de Hazenstraat. Na drie expo’s daar, waaronder de opgemerkte tentoonstelling van de Vrienden van de Lierse Academie, trok hij voorgoed opnieuw naar de Lierse binnenstad, waar hij in diverse leegstaande panden een tijdelijk onderkomen vond voor pop-up tentoonstellingen. Na de L’Avenirwinkel in de Berlarij volgden, al dan niet gelijklopend, de artisjopwinkel in de Antwerpsestraat, de pastorie in de Begijnhofstraat, de vroegere boekhandel in de Rechtestraat en een leeg bankgebouw op de Grote Markt. In oktober 2019 begon hij met een gelijkaardig initiatief aan de Paardenmarkt 56 in Antwerpen. Voor zijn inspanningen om een nieuw artistiek aanbod in Lier te verzekeren, maar ook om leegstaande panden alvast tijdelijk een nieuwe invulling te geven en zo doende het straatbeeld te verfraaien, werd Peter Everaert in 2020 bekroond met de Cultuurprijs van de stad Lier.

Photo by Bart Ramakers
Peter Everaert
Winnaar Cultuurprijs 2020

Met steeds meer initiatieven dook galerij Artisjok op verschillende plekken in de stad op:  tentoonstellingen in het leescafé van de bibliotheek en de Colibrant, in het Timmermans-Opsomerhuis en het park, de ‘zomer van Lier’ met onder meer de ‘Art-walk’ langsheen vijf galerijen in de binnenstad, de graffiti-happening aan de brug onder de ring in de Ouderijstraat en de openluchttentoonstelling ‘Beelden in het Begijnhof’. Tussendoor kwamen er nog veilingen van kunstwerken voor goede doelen. Galerij Artisjok werd een bekende en vertrouwde aanwezigheid in Lier.

Meer recent kon de galerij haar intrek nemen in de gebouwen van Rerum Novarum en wat verderop in twee panden aan de Antwerpsestraat. Ze vallen onder de noemer ‘bezetting ter bede’, wat betekent dat ze gegarandeerd voor een langere periode ter beschikking zullen staan. De gebouwen van Rerum Novarum werden omgebouwd tot een cultuurcentrum, met ateliers voor kunstenaars, een tentoonstellingsruimte en een lokaal voor lezingen en andere gelegenheden. Ook de twee ruimtes aan de nummers 62 en 64 bieden qua ligging en inrichting ideale omstandigheden voor een gevarieerd aanbod aan artistiek werk en een ruim bezoekersaantal. Vandaag neemt galerij Artisjok onmiskenbaar een vaste plaats in het Lierse cultuuraanbod in.

Voor al deze evenementen kon en kan Peter Everaert nog steeds rekenen op de enthousiaste inzet van een ruime groep van vrijwilligers, die hem op verschillende manieren bijstaan en die ieder op zijn of haar manier bijdragen aan het succes van de galerij. Galerij Artisjok is niet meer weg te denken uit het culturele en sociale leven in Lier. Ze is een vertrouwde waarde in het straatbeeld geworden en een gewaardeerde organisatie, met een opgemerkt aandeel in de culturele uitstraling van de stad Lier.

Pers

Bekijk al onze artikelen via Lier Belicht